Dieren staan heel dicht bij de natuur en zijn niet in staat om hun gevoelens te verbergen Ze staan open voor al hun indrukken en reageren primair. Zodra een dier ervaart wat Reiki is, geeft het zelf aan wanneer en waar de Reiki nodig is. Katten zijn extreem gevoelig voor energie, en als ze ziek zijn is Reiki voor hen vaak een prima middel om het herstel sneller te laten gaan. Sommige katten vinden een behandeling die niet direct op het lichaam gegeven wordt prettiger. De energie wordt door hen snel en direct ervaren en opgenomen, direct contact met het lichaam is dan soms te sterk. In dat geval hou je je handen een paar centimeter van het lichaam af. Honden die weten wat Reiki is (en dat weten ze na één behandeling precies!) gaan zó liggen dat je handen vanzelf naar de te behandelen plek toe moeten. Zodra ze genoeg hebben staan ze op en lopen ze bij je vandaan. Even schudden, dan een likje. Bedankt!
Eigenlijk werkt Reiki bij dieren hetzelfde als bij mensen. Met één verschil: de energie van dieren is veel zuiverder dan die van mensen. Dit komt omdat mensen zich meestal veel te veel met hun hoofd bezig houden, en heel veel energie van buitenaf oppikken. Maar verder werkt Reiki precies hetzelfde. Net als mensen hebben dieren ook chakra's (energieknooppunten in het lichaam). Bij dieren zitten deze chakra's op nagenoeg dezelfde plaatsen als bij mensen.
Bij dieren met gedrags- of emotionele klachten kan er een chakrabehandeling toegepast worden.
Gedragsproblemen
Bij gedragsproblemen met een hond bekijken we het eerst via gedragstherapie. Om een hond met gedragsproblemen goed te kunnen helpen, moet je de oorzaak van het probleem kennen. Vandaar uit zal er een behandeling worden samengesteld en kan er gericht behandeld worden.
Naast Reiki is Homeopathische ondersteuning en/of Bachbloesem ook ten zeerste aan te raden. Een Bachbloesembehandeling en een Reikibehandeling vult elkaar aan. Het één ondersteund het ander. Juist door de innerlijke rust die hierdoor zal ontstaan, zal een gedragstherapie sneller aanslaan.
Knuffel Reiki
Soms wil een hond niet echt stil zitten of liggen tijdens een behandeling. Hij wilt wel Reiki ontvangen, maar ook een knuffel. Zodra jij je handen niet beweegt gaat hij met zijn lichaam bewegen, stoot met zijn neus tegen je hand of trekt met zijn poten je hand op de goede plaats, zodat je wel iets moet doen. Voor deze dieren is "knuffel Reiki" aangeraden. Hierbij hou je een hand stil op het lichaam terwijl je hem met de andere hand op de te behandelen plaats of chakra kriebelt en aait. Ook kan je met je hand in kleine cirkels wrijven. Dit werkt extra ontspannend. Op deze manier kan je het dier toch een volledige behandeling geven. Dat je je hand beweegt maakt niks uit, de Reiki stroomt toch wel.
Het leuke van Reiki bij dieren is, dat je voelt dat verschillende soorten dieren verschillende vormen van energie hebben.
1.) de wortel chakra: (rode punt op de tekening). De eerste chakra ligt aan de basis van de wervelkolom van de hond, bij de staart. De wortel chakra staat in verbinding met de adrenaline klieren en wordt geassocieerd met overleven.
In disbalance: een gebrek aan energie, agressie, ongehoorzaam.
2.) de sacrale chakra: (de oranje stip op de foto). Deze chakra is in de onderbuik gelegen. Hier gaat hij alle seksuele en voortplantings organen regelen.
De chakra is verantwoordelijk voor een veilig gevoel, creativiteit.
In disbalance: bang, onzeker, kieskeurig met voedsel, het lymfestelsel, de smaak.
3.) de zonnevlecht (plexus solaris) Chakra: (gele stip op de foto).De derde chakra is te vinden op de buik van de hond. Daarom vinden we ook terug dat hij in verbinding staat met het spijsverteringsstelsel. Hieruit ontspringt de oerkracht van de hond.
In disbalance: onredelijk, te weinig energie, verminderd aanpassingsvermogen.
Fysiek: adrenaline, zicht
4.) De hart Chakra: (groene stip op de tekening. Deze vierde chakra vinden we in het midden van de borst van de hond. De associatie wordt gemaakt met het hart, de longen, de ademhaling en de thymus klier. We We spreken hier over de chakra van liefde en medeleven.
In disbalance: depressie, verminderde "emotionele" gevoeligheid, verlegen "angstig"
Fysiek: Thymus, tast.
5.) De keel Chakra: (de blauwe stip op de tekening). De vijde chakra vinden we terug op de keel van de hond en verbinden we dan ook met de stem, het gehoor en de schildklier. We stellen dan ook dat de chakra de communicatie en de creativiteit van de hond regelt.
In disbalance: een verminderde communicatie, oorinfectie (chronisch) Fysiek: gehoor, schildklier.
6.) De zesde Chakra: (donker blauwe stip op de foto.) Deze chakra vinden we terug tussen de ogen. We kunnen het ook het derde oog noemen, hier denkt de hond en herbergt hij zijn emoties.
In disbalance: onstabiel karakter, geen induvidualiteit.
7.) De kruin Chakra: (Purper stip op de foto). Deze chakra vinden we terug op het hoofd van de hond, het herbergt alles van "body en mind".
In disbalance: te gehoorzaam, verlegen.