Wat is treibball?


Treibball is een in Nederland en België nog jonge sport, die veel aan populariteit wint.Doordat de sport maar weinig belastend is, is deze leuke sport ook zeer geschikt voor jonge honden, oude honden en honden met een beperking.

Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont.In Duitsland en Zwitserland is het een populaire sport, waar eigenlijk hele diverse rassen aan meedoen. Het is dus geen sport voor alleen maar veedrijvers en hoedende honden! Alle honden kunnen dit eigenlijk doen, mits ze willen samenwerken met hun baasje.

In het midden van een groot veld liggen 8 grote ballen (meestal gymnastiekballen). Deze ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten gebruikelijk is. De baas staat met zijn hond aan de rand van het veld bij een goal. Op teken van de baas dient de hond zo snel mogelijk de ballen (een voor een) terug te drijven naar de baas, waar de ballen dan ook nog in de goal moeten belanden. De baas mag gebruik maken van stem, handgebaren of fluitsignalen. Iedere hond heeft maximaal 10 minuten de tijd om alle 8 ballen in de goal
te drijven. De tijd start op het moment dat de hond de “outrun” start.

De tijd stopt pas op het moment dat alle 8 ballen in de goal zitten en de hond voor de goal ligt.

Bij wedstrijden is er ook nog de mogelijkheid om een spelvariant te lopen. Dit kan van alles zijn, afhankelijk van het niveau. Enkele spelvariaties zijn: parcours afleggen met een bal, dirigeren/sturen,tijd-gambling.

 

Treibball is een sport waar je niet veel bij nodig hebt.
Je kunt het allemaal net zo duur maken als je wil.
Uiteindelijk heb je nodig:
• 8 grote gymnastiekballen (doorsnede vanaf 45 cm voor kleine honden, voor
grote honden 65 cm)
•een tasje om snoepjes in te doen, en natuurlijk snoepjes
•een “goal” , dit kunnen 2 pionnen zijn, of een windscherm
•evt. een lange lijn, om de hond onder controle te houden
•een grasveld of grote plaats waar je kunt oefenen

 

In het allereerste begin kun je ook met varkensballen of een gewone voetbal werken. Hou er alleen rekening mee, dat zeker in het begin het risico bestaat dat je hond een bal kapot bijt.


TIP: Laat de hond na een oefensessie niet met de ballen spelen. De ballen
die je met Treibball gebruikt, mogen niet als speelgoed gebruikt worden


Meer info: www.treibball.nl