Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Iedereen, van elk niveau kan mee doen, leeftijd van de baas en ras van hond zijn niet belangrijk. Hoe is het allemaal begonnen? Canicross komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Vanuit Frankrijk is de sport overgewaaid naar België. Daar is het een populaire sport met veel officiële wedstrijden. In Nederland is canicross een nog vrij onbekende sport. Hoe verloopt een canicross? Voor een wedstrijd moeten de honden eerst door een dierenarts gecontroleerd worden.

Heeft de hond wel de juiste conditie en inentingen gekregen?

Bij de start van de wedstrijd start er om de 30 seconden één deelnemer met zijn/haar hond, of een groepsstart Elke team legt op zijn eigen tempo een afstand af die kan variëren tussen de 2 en de 8 kilometer. Daarbij moet de hond zelfstandig lopen, hij mag de baas trekken, maar mag zelf niet voortgetrokken worden. De bazen worden ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën waarin gestreden kan worden om de eerste drie plaatsen.

 

Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen Een prijs krijgen is natuurlijk leuk, maar het gaat vooral om het meedoen. Samen met je hond deze sportprestatie leveren.

 

Schema om te leren lopen voor een beginneling;

 • WEEK 1: 2 à 3 trainingsdagen (totaal 10 min. gelopen)
 •  2 min. lopen – 2 min. wandelen – 2 min. lopen – 2 min. wandelen – 2 min. lopen – 2 min. wandelen – 2 min. lopen – 2 min. wandelen –  2 min. lopen
 • WEEK 2: 2 à 3 trainingsdagen (totaal 17 min. gelopen)
 • 3 min. lopen – 3 min. wandelen – 4 min. lopen – 4 min. wandelen – 3 min. lopen – 3 min. wandelen – 4 min. lopen – 4 min. wandelen –  3 min. lopen
 • WEEK 3: 3 trainingsdagen(totaal 20 min. gelopen)
 •  5 min. lopen – 5 min. wandelen – 5 min. lopen – 5 min. wandelen – 5 min. lopen – 5 min. wandelen – 5 min. lopen
 • WEEK 4: 3 trainingsdagen(totaal 24 min. gelopen)
 • 5 min. lopen – 3 min. wandelen – 7 min. lopen – 5 min. wandelen – 5 min. lopen – 3 min. wandelen – 7 min. lopen
 • WEEK 5: 3 à 4 trainingsdagen(totaal 28 min. gelopen)
 • 7 min. lopen – 3 min. wandelen – 7 min. lopen – 2 min. wandelen – 7 min. lopen – 3 min. wandelen – 7 min. lopen
 • WEEK 6: 3 à 4 trainingsdagen(totaal 30 min. gelopen)
 • 10 min. lopen – 5 min. wandelen – 10 min. lopen – 5 min. wandelen – 10 min. lopen
 • WEEK 7: 3 à 4 trainingsdagen(totaal 36 min. gelopen)
 • 12 min. lopen – 3 min. wandelen – 12 min. lopen – 3 min. wandelen – 12 min. lopen
 • WEEK 8: 3 à 4 trainingsdagen(totaal 30 min. gelopen)
 • 15 min. lopen – 5 min. wandelen – 15 min. lopen
 • WEEK 9: 3 à 4 trainingsdagen(totaal 30 min. gelopen)
 • 20 min. lopen – 3 min. wandelen – 10 min. lopen
 • WEEK 10: 3 à 4 trainingsdagen
 •  30 min. lopen

OPMERKINGEN

 • Dit is een schema voor iemand die nog nooit gelopen heeft.
 • Loop aan een tempo waar je je goed bij voelt. Het heeft geen zin om snel te lopen en dan je programma niet kunnen afwerken.
 • Loop geen 2 dagen na elkaar maar neem telkens 1 of 2 rustdagen
 • Probeer zoveel mogelijk je hond mee te nemen. Hij moet immers ook trainen en aan z’n gordel wennen.
 • Doe na elke training stretchingoefeningen (Meer hierover volgt in de rubriek stretchen)
 • Luister naar je lichaam, teveel is teveel. Een dagje extra rust kan echt geen kwaad.
 • Gebruik ook goed schoeisel. Ga desnoods naar een gespecialiseerde sportwinkel en volg het advies van de verkoper.

 

Enkele stretching oefeningen! Klik op volgende link: canicross stretching

Dit bestand is met extensie SFW, dwz dat je het kan afspelen met Macromedia flash player.  Je kan Macroedia Flash MX hier downloaden www.macromedia.com/downloads  en op je PC installeren.

Nog een goeie link met veel info over gezond sporten:  http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten

*********************************************************************************************************************************************

Verslag 1e wedstrijd ingericht door Country dogs;

Krabben en bijten in Nieuwvliet

 

Afgelopen zondag 21 maart 2010 werd op Nederlandse bodem de eerste Beache canicross georganiseerd door hondenschool Country-dogs. Rond deze tijd is het stil in Nieuwvliet maar nu was het echt “Country”. Uit alle gaten en hoeken stroomde de deelnemers naar Nieuwvliet toe. Campers, busjes en auto's. De ene wagen nog mooier versierd met een canicross logo of foto dan de ander. Mooie opsmuk zouden wij hier in West-Friesland zeggen. Onze Zuiderburen waren, hoe kan het ook anders, in grote getalen aanwezig. “Welkom op Belgisch grondgebied” sprak mij een Belg toe, zich direct realiserend dat dit een vergissing was. Bij die vergissing zou het die dag blijven! Want de ontvangst, de inschrijving en de dierenartscontrole verliep in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Daar waren Ingrid, Johan, hun medewerkers verantwoordelijk voor. Daags ervoor werd mij al ingefluisterd dat het een zeer zwaar parcours zou zijn met als toetje, naar ik nu kan zeggen, een “hellepad”. Het was voor velen krabben en bijten om vooruit te komen. Hoe goed ken je jezelf en je hond. Steven en Wilfried waren verantwoordelijk voor de vertrek momenten en per 5 minuten galde de megafoon over het brede strand.

 

Terwijl het publiek gemoedelijk in het zonnetje op de 'eerste rang' kon genieten van het spektakel stonden vele lopers op rij om een vliegende start te kunnen maken. Het wolkendek trok steeds meer open en maakte dat het voorbijgangers zich toch even stil zetten om de crossers voorbij te zien gaan. Het was een pracht gezicht hoe 15 man tegelijk van start ging. Enkelen maakte onderlinge afspraken om elkaar te steunen en uiteindelijk de laatste kilometer het egoïsme in de strijd te gooien en er alleen vandoor te gaan. Dat viel voor vele nog niet mee want in de staart van het parcours zat het venijn. Rul zand waar je met je schoenen in wegzakte. Het 'hellepad' was voor het publiek o zo mooi om naar te kijken. Met het snot nog aan de neus vielen vele voor pap neer om uiteindelijk na een paar slokken water tot leven te komen. En de bikkels onder de canicrossers stonden na de canicross zich al weer op te warmen voor de cani-run. De helft korter maar niet minder zwaar omdat er meestal een tandje wordt bijgezet.

 

Gehuld in frisgroen: De Hagelanders , naar sportief rood: Mijn Hond uit de Mijn Streek en West-Friesland blauw om maar een paar kleuren te noemen. Zij trokken ook tijdens de canirun allemaal voorbij. Van jonge deelnemers tot een 'plusje' meer en dat gold niet alleen voor de bazen maar ook voor de honden. Er zijn honden die een respectabele leeftijd hebben en nog prima hun sport doen. Ja, hun sport!, want vele honden vinden het heerlijk om lekker met hun baas te 'draven' over velden en wegen. Dat lieten ze deze dag ook zeker zien. Voor wat mijn bassetten betrof: het blijven heerlijke hondjes die zich graag met hun neus plat op het parcours mogen begeven. Untel houdt er soms een heel andere gedachten op na bij de term sleepspoor. Niet trekken maar remmen vooral als er heerlijke geurtjes uit het strand naar boven komen. Dat was dus zwoegen op de 5 km. Prosper daarentegen zag na de bocht om het olievat het 'licht' en zetten zich in om een goede eindspurt te maken. Prachtig om te zien dat zo'n hond er dan ook helemaal voor gaat!

Vele mooie honden kwamen aan de start van een prschtige Airdale terrier tot een Bracco Italiano en van Brussels Griffon tot Finse Lappen hond. Maar de Afrikanen onder de honden zijn zij die droge spieren hebben: rank en slank of die power hebben en kunnen dieselen.

 

Er wer een fun run gelopen. Voor de een een kennismaking met de sport en voor de ander een 'herstelloopje' om lekker uit te lopen. Terwijl deze klasse liep was de organisatie druk doende om de uitslagenlijst in de computer in te voeren. Uw schrijver kon het op dat moment niet laten om even een blond biertje te verslaan. Helemaal fout natuurlijk. Maar crossen is ook genieten van alles om je heen. De zon heeft het sfeertje gemaakt en het team van Country-dogs heeft zich fantastisch ingezet om het iedereen naar de zin te maken. Jullie waren zeer gastvrij en hebben de crossers een fantastische dag bezorgd.

 

Dank hiervoor! Houdt deze wedstrijd maar op de kalender! We zullen er weer zijn!