Clickertraining


Spelregels van clickertraining


Een klik is altijd lekkers ( zelfs bij een foute klik )
Klik slechts één keer.
Altijd eerst klikken dan pas belonen.
Klik nooit zonder lekkers te geven en geef tijdens de training nooit lekkers zonder te klikken.
De klik betekent ‘ik heb een afspraak met jou.
Jij doet wat ik graag wil, dan doe ik wat jij graag wilt’.
De klik betekent ‘goed gedaan, je liet zien wat ik wilde, kom je beloning maar halen’.
Dat is ook de vaste regel: na een klik mag een hond zijn gedrag afbreken en zijn beloning komen halen.
Zorg voor een kleine trainingssessie.
Durf een stap terug te gaan tijdens uw training.
Zorg voor creativiteit.
Werk aan één criterium tegelijk.
Leer uw hond een bepaald criterium van een oefening en leer pas als hij dat criterium beheerst een nieuw criterium.
Beheerst hij dat ook goed, dan pas voegt u ze samen.
De clicker dient niet om de aandacht van uw hond te trekken of hem te lokken.
De clicker dient niet om uw hond aan te moedigen, noch als startsignaal.
Kies geschikte voeding (kleine snoepjes van verschillende waarde, smaak).
Verwacht pieken en dalen.
Stop uw training als het goed gaat.

Zorg dat u en uw hond plezier hebben. VEEL SUCCES

www.duitseherders.com
Een nuttig boek: Geert De Bolster : Uw hond trainen en opvoeden.

Clicker regels.
Om met de clickermethode goede resultaten te boeken is het wel belangrijk om steeds aan de volgende regels te voldoen.

Klik net op het moment dat de hond het gewenste gedrag vertoont. Door te klikken neem je als het ware een foto van het op dat moment vertoonde gedrag.
Eén klik voor één gedragsvertoning. Als je vind dat de hond het zeer goed doet moet je niet dikwijls achter elkaar gaan klikken. Je geeft één klik, maar om je waardering uit te drukken kan je wel meerdere snoepjes geven.
Klikken betekent automatisch dat je een snoepje geeft. Het kan dus nooit dat je klikt zonder achteraf een snoepje te geven. Dikwijls denken mensen dat de snoepjes uiteindelijk dienen afgebouwd. Neen, het aantal klikken worden afgebouwd, en daardoor krijgt de hond ook minder snoepjes te pakken.
Gebruik de clicker nooit om de hond te roepen. Komt de hond niet bij je als je hem roept, dan zal je dikwijls zien dat hij wel komt als je klikt. Dan is het natuurlijk zeer verleidelijk om in het vervolg te roepen met de clicker. Weet dan wel dat de clicker binnen de kortste keren een bevel is geworden en niet meer bruikbaar is als beloning.
Gebruik zeker in het begin snoepjes waar de hond echt dol op is. Maak deze snoepjes ook zo klein dat de hond er niet echt eten aan heeft. Anders zou hij bezig zijn met eten en niet meer werken.

Train altijd in korte sessies. Het is veel beter om enkele keren per dag twee minuten te trainen dan één keer een half uur.
Doordat we met de clickermethode geen gedragingen eisen moet je er ook rekening mee houden dat het leren is met vallen en opstaan.
Stop de training steeds positief. Als de hond goed presteert of als hij een mooie vooruitgang heeft geboekt dien je al te stoppen. Hierdoor bereik je dat hij de volgende sessie evengoed of zelfs beter zal presteren.
De clicker geeft altijd het einde van het gedrag weer. Doordat je beloont weet de hond dat hij gedaan heeft. Dit is voor sommige mensen in het begin best wel moeilijk, maar het went wel.
Klik altijd maar voor één item. Ga niet de ene keer klikken voor zit, dan voor lig, dan nog eens een keer voor.. Hierdoor weet de hond niet welk gedrag hij moet vertonen om klikken te kunnen verdienen.
Het is echt niet zo erg als je eens een keertje fout klikt, maar het moet geen gewoonte worden om net altijd diezelfde fout te maken.
Eenmaal een bepaald gedrag is aangeleerd is het nuttig om dat zelfde gedrag op verschillende plaatsen verder in te oefenen en geleidelijk daarbij het aantal afleidingen op te drijven.