Bij cirkeltraining leert de hond door middel van lichaamstaal

dus weinig met stemcommando's maar handgebaren en lichaamstaal (signalen)

de hond loopt aan de buitenkant van een grote, met lint of touw uitgezette cirkel en je staat zelf in de cirkel. Het werken op de cirkel leidt tot een bijzondere samenwerking met je viervoeter.

Cirkel -/ Longeertraining;  (goede voorbereiding op Schapen hoeden)

 

Plezier voor hond en baas!

Het is zo leuk om lekker met je hond te werken! Cirkel (longeer) training geeft je de kick van het samenwerken tussen jou en je hond: je hond moet niet, hij mag. Aandacht voor elkaar en beheersing vormen de basis voor dit samenspel.

Starten met de training
Maak een cirkel tussen de 10 en 16 meter doorsnee en je kunt al aan de slag. Gebruik hiervoor eerst stokjes /paaltjes en daar span je lint halverwege aan het paaltje helemaal rond, later kun je het lint op de grond prikken met bijvoorbeeld tentharingen.

Je beloont je hond met voer of een speeltje, zolang hij netjes buiten de (cirkel)lijn meewerkt. Je staat in de cirkel en je enigste duidelijk bevel is , "uit"als hond erin komt.  Voer je hond in eerste instantie mee met de lijn aan de buitenkant van de cirkel. Doe dit vanuit rust in een ‘zit’ positie. Stapje voor stapje leer je je hond om aan de buitenkant van de cirkel te blijven lopen, terwijl jij zelf meer afstand van hem neemt en zelfs in het midden van de cirkel gaat staan.

Door middel van (fluit)signalen, commando’s of handgebaren laat je je hond opdrachten op afstand uitvoeren. Dit gebeurt allemaal zonder druk of dwang en met een stapsgewijze opbouw. Op een gegeven moment kan je hond helemaal los aan de buitenkant van de cirkel lopen. Je leert hem dan op jouw lichaamstaal te stoppen, de andere kant op te gaan of zelfs over te stappen naar een andere cirkel. Als je hond zover is dan loop je géén rondes meer mee. Door lichaamstaal, oogcontact en handgebaren zal je hond leren wat je van hem wil. Zo kom je samen met je hond tot een geweldige activiteit!

Lichaamstaal
Honden kijken veel meer naar jouw lichaamstaal dan dat ze luisteren naar wat je zegt. Jouw lichaamstaal en jouw gedrag vertellen je hond tijdens cirkel training wat er van hem verwacht wordt. Werken buiten de cirkel is een echte uitdaging voor je hond, want hij moet steeds op je letten; welke kant ga je op, in welk tempo? Houd de trainingssessies dan ook kort en werk maximaal vijf minuten aaneen. Een horde buiten de cirkel stimuleert hem om nog meer na te denken; hij moet immers samenwerken met jou én bewegen. Je kunt zelfs met meerdere honden in of buiten de cirkel werken. Hierdoor wordt de persoonlijke zone van de honden kleiner en krijgen ze nog meer vertrouwen in jou en elkaar. Het is een leuke en uitdagende sport waarbij je op een positieve manier aan contact, samenwerking en gehoorzaamheid werkt!

 

Je leert de hond nadenken en een hulpmiddel voor het schapen hoeden / grens lopen

Deze nieuwe sport wordt gegeven op afspraak, kosten 20 euro/ 30 minuten