Kennelhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella bacterie. Deze bacterie zorgt voor een besmettelijke ontsteking in de voorste luchtwegen en de bronchiën bij de hond of kat. U kunt het vergelijken met een verkoudheid of griep zoals dat bij de mens voorkomt. Kennelhoest kan net zoals bij de menselijke griep per geval erg variëren. Het ene huisdier hoest slechts een aantal keer, terwijl de andere meer dan een week goed ziek kan zijn. Hoewel de uiting van deze infectie kan variëren van heel mild tot zeer ernstig, mag deze nooit onderschat worden. Bij het niet behandelen en/of verwaarlozen van de klachten kunnen de  complicaties namelijk chronische worden.

Wat kunt u doen tegen kennelhoest?

Wanneer u huisdier naast deze infectie geen verschijnselen van koorts heeft, dan kunt u informeren via de telefoon bij ons om een  geschikte middel voor de behandeling van kennelhoest. Dit middel kan daarnaast ook gebruikt worden als ondersteunende behandeling bij uw dierenarts.

In de meeste gevallen gaat de kennelhoest infectie binnen enkele dagen over. Bij een beginnende vorm van kennelhoest kunt u zelf al een aantal dingen doen om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en het welzijn van uw huisdier en omgeving te verbeteren. Onderstaande punten zijn voornamelijk van toepassing bij honden:

  • Zorg voor een stof- en rookvrije omgeving.
  • Laat voldoende verse lucht toe (goede ventilatie in een warme omgeving).
  • Voorkom voor zover dit kan het blaffen bij uw hond.
  • Heeft u een tuigje of snuitband? Laat uw hond hier mee uit om geen druk op de luchtpijp uit te oefenen.
  • Vermijd intensieve handelingen, alsmede het spelen met andere honden.
  • Stel de hondeneigenaren in uw omgeving op de hoogte van de kennelhoest bij uw hond.
  • Volgt uw Hondentraining bij Country Dogs

     Stop hier dan tijdelijk mee totdat de symptonen verdwenen zijn.

 

Behandeling kennelhoest bij honden en katten

Indien het hoesten niet binnen een paar dagen gestopt is of wanneer uw huisdier tegelijkertijd ook koorts heeft, dan is het raadzaam om altijd uw dierenarts in te schakelen. Uw dierenarts kan middelen voorschrijven om de kennel hoest te onderdrukken. De luchtpijp van uw hond of kat krijgt hierdoor de nodige rust om te herstellen. Laat uw huisdier dus nooit te lang rondlopen met de infectie en schakel bij een zware vorm uw plaatselijke dierenarts in om uw huisdier te laten behandelen.

Bel altijd eerst naar uw dierenarts en vertel duidelijk, dat U denkt aan kennelhoest, want als u in de wachtkamer gaat zitten met allemaal honden................het is een soort griep en heel erg besmettelijk